mandag 5. november 2012

Portugal

Første stopp i Portugal var havnen Leixoes. På veien hadde vi nydelig vær men lite vind, så vi motorseilte hele veien. Vi fikk besøk av delfiner underveis og var fremme ved solnedgang. Vi hadde ett mål for denne havnen – IKEA. Her kjøpte vi ny overmadrass til forpiggen og rakk handlingen på kvelden, siden de hadde oppe helt til 23. På IKEA i Spania og Portugal har de øl i restauranten. Det takket vi nei til, men koste oss med tapas con salsa – altså svenske kjøttboller med tyttebærsyltetøy.

Flaggheising Portugal
Dagen etter tok vi en melkerute-buss til Porto. Det tok en drøy time og var en fin måte å se litt av området på. Her besøkte vi Lello bookstore, som er bokhandelen som brukes i Harry Potter filmene. Den var minst like flott i virkeligheten. Deretter gikk vi ned til havnen der portvinshusene ligger som perler på en snor. Her smakte vi portvin og kjøpte med oss en god flaske hjem. Vi fikk også smake på portvin som er laget på de beste druene fra 1983. Den var utrolig god, helt fantastisk rett og slett. 
 
Snirkeltrapp i Lello bookstore

Nydelig tak i bokhandelen

Nabobutikken var også eldgammel og vakker.

Mange av husene i Porto har flislagte fasader, men veldig slitt i hele byen.

Havnen i Porto

Frakting av portvin på gammelmåten.

Mye flott portvin.

Marius smaker, vi testet tre typer hvit portvin og en "gammel" årgang fra 1983.

Sentralstasjonen i Porto er flott dekorert.

Cafe Majestik. Ligner på Theaterkafeen i Oslo. Drakk en dyr men god kopp varm sjokolade, mens pianomannen spilte
Om kvelden kom Thomas og Terje på spontanbesøk i jolla. De hadde nettopp ankommet havnen. Etter noen glass vin viste det seg at Thomas fylte år, så da vispet vi sammen muffins og rotet frem stjerneskuddpynten! 

Bursdagsfeiring

Deretter seilte vi 150 mil videre til Cascais. Vi hadde opprinnelig tenkt til å besøke to eller tre havner på veien men dro direkte for å komme oss raskere syd. På nattevakt var det fullmåne og stjerneklart. Det var nydelig! God sikt og mye enklere å holde seg våken. Norske Lupi seilte forbi oss med gennaker i god fart, mens Marius sov av seg stemningen fra gårsdagen og Kristin satt på vakt. Etter halvannet døgn kom vi frem til Cascais som er en stor havn i en hyggelig småby utenfor Lisboa. Her tok vi det rolig mange dager. Fikk mekket litt, slappet av, endelig solt oss litt og jogget flere dager. Det var skjønt. Vi feiret 100 dager på tur ved å gå ut og spise. I Portugal er nasjonalretten Bakalao, med norsk torsk. Bakalao er riktignok et videre begrep her enn hjemme, så Kristins Bakalahu con nata er altså fiskegrateng. 

Sandslott på stranden i Cascais.
Fint rådhus i Cascais.
Fiskegrateng ala Portugal.

Vi tok tog fra Cascais til Lisboa, hovedstaden i Portugal. Her tok vi for første gang en «Hop on, hop off» turistbuss, noe som var en kjempetabbe vi ikke gjør igjen. Den hjalp oss riktignok med å finne en båtbutikk vi lette etter, som vi var fornøyde med. Jo lenger sør man kommer jo dårligere er utvalget. Vi har ikke sett noen god båtbutikk siden England (de beste var i Nederland), så det er lurt å ha det man kan på stell før man drar).

Tyrefekterstadion i Lisboa (de har vistnok en noe mer dyrevennlig versjon i Portugal enn Spania).

Belem tower.

Kompasset / oversikt over jordkloden og viktige oppdagelsesferder utenfor Discoveries monument.

Disvoveries monument.

Discoveries monument.

Kompasset sett fra toppen av monumentet.

Isdisk med hjemmelaget saftis i alle varianter.

Flisbelagte hus i Lisboa, noe penere stand enn i Porto.

Lisboa by night.

St. Georges castle

St. Georges castleVi vurderte lenge Marocco som neste stopp på reisen, men bestemte oss til slutt om å dra til Madeira isteden. Her planla vi å ta det piano og ha «ferie» i en ukes tid. Overfarten til Madeira er 505 mil og tar fire døgn. Dagen før måtte vi handle inn mat til turen og Promise inviterte oss med på sushi på kvelden. 

Thomas og Terje er like seriøse som vanlig.
Den første dagen seilte vi og hadde nydelig vær. I Portugal har det vært fint og varmt og 20 grader i vannet. Det tok ikke mange timene før gradestokken viste 25 grader i vannet på vei mot Madeira. God start! På begge Kristins nattevakter pøsregnet det, mens på Marius sin vakt var det opphold. Flaks.. Dag to ble bedre i så måte. Vinden løyet og solen stekte, så mesteparten av dagen gikk til soling og lesing for begge. Når vinden tok seg opp og vi fikk fart i båten kom en stor flokk delfiner og hilste på oss. Vi telte til 16 i baugen, i tillegg var det flere rundt oss og bak båten. Et par av dem kom også tilbake og underholdt Kristin på nattevakt. Ellers var det veldig rolig, bare ett eller to skip per natt. Følte oss dermed helt alene på sjøen og trivdes med det. 
Marius henger opp fruktnett.

Havskilpadde!

Han dukket ned etter at vi hadde ligget ved siden av han med båten en stund.

Skilpadde nummer to.

Vi heiste endelig ARC flagget da vi nærmet oss Madeira.
Dag tre så vi havskilpadde på langtur to ganger. Den andre gangen var vi i gang med å lage salat, så da kastet vi litt uti vannet, for de var nok sultne, tenkte vi. Det var stas å se dem, vi hadde ikke regnet med det før Karibia. Vi tok også et bad i det deilige vannet. Rart å bade når man vet det er flere tusen meter dypt. Igjen var det masse regn på Kristins nattevakt. Været endrer seg veldig kjapt her og Marius hadde det stjerneklart. Etter regnet kom fin seilvind som var veldig velkommen etter å ha gått for motor i ett døgn. Kristin leste 117 days adrift som er en sann historie om ekteparet Baileys fra England. Båten deres sank utenfor Galapagos da en hval ødela skroget. De overlevde 119 dager i redningsflåte. En veldig interessant bok, og den satt virkelig i gang fantasien når man sitter på nattevakt og stirrer ut i intet. 

Land i sikte etter fire døgn. Porto Santo / Madeira!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar